Wat zijn de grootste ergernissen in het verkeer?

Top Tien ergernissen in het verkeer 2012

1. Bumperklevers
2. Agressief Rijden
3. Rijden met alcohol en/of drugs op
4. Geen richting aangeven
5. Onnodig links rijden
6. Te hard rijden binnen de bebouwde kom
7. Op het laatste moment ritsen
8. Rechts inhalen
9. Zondagsrijders
10. Drempels

Best een opmerkelijke conclusie van deze studie door het Nederlandse Openbaar Ministerie.
Geen files in de top 10, waar bumperklevers bovenin prijken.

Ik vermoed dat de resultaten hier amper anders zouden uitdraaien. Hoewel ik er alles aan doe me er niet teveel in op te jutten, erger ik me dagelijks blauw aan bumperklevers. Mocht ik nu nog té traag rijden, tot daar aan toe, maar dat is zelden het geval. 😉 Te pas en te onpas kleeft er weer eens eentje aan te hoge snelheid tegen je achterkant. Een aflevering van ‘Wat Als’ hoeft er niet eens aan te pas te komen. Bij het minste remmanoeuvre zit de plakker vérder dan de bumper.
Soms wil je snoeihard op de rem staan, maar de resultaten zouden nogal navenant zijn.

Ook de andere ‘toppers’ zijn vrij evidente en vaak voorkomende bronnen van frustratie.  Linksrijders, ‘merken waar de richtingaanwijzer een optie lijkt’ en zondagsrijders staan ook zeker in de persoonlijke topchart.

Oplossing?
I.p.v. mensen te beboeten die eens geflitst worden aan een iets te hoge snelheid, zou men beter meer werk maken van het penaliseren van dergelijke gevallen. Ook een (gratis) verplichte test waarin je om de zoveel tijd moet aantonen dat je nog over de juiste skills beschikt, zou zeker geen kwaad kunnen. Maar dat spekt de staatskas minder…

Gepubliceerd door

iOnAsJ

Freelance HR Consultant en trotse vader van Lucie. Blogt over HR, ouderschap, sport, technologie, actua,...

8 gedachten over “Wat zijn de grootste ergernissen in het verkeer?”

 1. Op het laatste moment ritsen is eigenlijk het beste wat je kan doen… 1km op voorhand in de file gaan heeft echt geen zin. En toch voel ik mij soms een arrogante chauffeur als ik dat doe, op’t laatste ritsen 🙂

  1. En in feite doe je het juist…
   Maar ’t is wel zo dat het best stuurvreten is wanneer iemand gezwind invoegt wanneer de massa al even staat aan te schuiven. Ritsen werkt meestal niet echt vind’k.

 2. Gewoon even ter info, maar nummer 7 (ritsen op het laatste moment) is de enige correcte manier om dat te doen. Al die ‘galante’ mensen die zich al 500 meter op voorhand tussen de file wurmen, veroorzaken alleen maar nog meer file omdat ze een halve kilometer vrije rijbaan onbenut laten. Dus, als ik nog eens tot vlak voor een blokkade rijd en dan mijn richtingaanwijzer aansteek, moet je heus niet kwaad kijken. Ik ben dan één van de weinigen die het correct doet :p

  1. Christophe,

   Heb hem gewoon overgenomen hoor 🙂
   Je hebt gelijk: de enige correcte manier om te ritsen, is door op het einde in te voegen.
   Hét probleem is echter dat velen het als behoorlijk storend ervaren als iemand té gezwind komt invoegen. Ritsen is 1 ding, galant zijn soms iets anders. En daarom ‘werkt’ het vaak niet.
   Maar je hebt zeker een punt. De borden tonen hoe het moet.

 3. Mijn top 3 is toch:

  1. Onnodig links rijden:

  Ik haat het echt. Daarom ook dat ‘rechts inhalen’ in deze top 10 staat, aangezien je het wel moet doen door de linksrijders. Ik doe het dagelijks. Daarom niet speciaal voorbijsteken, maar wel rechts zetten en als ze blijven links rijden gewoon voorbij rijden. In de file ben je ook altijd sneller op het eerste vak. Dit bewijst nog maar eens hoeveel mensen zich onnodig links zetten.

  2. Geen richtingaanwijzer:

  Het is een veel te voorkomende ergernis. Mensen zijn gewoon te lui en te egoïstisch om zich nog maar iets aan te trekken van de andere weggebruiker. Dat men het doet wanneer niemand het ‘ziet’ of niemand stoort, tot daar aan toe (al moet het een automatisme zijn). Maar bv. als iemand wacht op de rotonde en je dan zo afslaat, dan verdien je het om de eerstvolgende bocht er eens uit te gaan. Ik merk het bij mezelf ook, dat wanneer ik anderen geen richtingaanwijzer zie gebruiken, ik ambetanter begin te rijden en voor hen ook eens geen pinker zal gebruiken..

  3. Zoals je aanhaalt Jonas, geen extra testen om te zien of mensen nog wel capabel zijn om onze wegen te trotseren. Ik ben al langer dan vandaag voorstander van dergelijke testen. Het zou meer oplossen. Files gaan we niet meer kunnen vermijden, maar wel de duurtijd ervan…

  Zo, dit moest er eens even uit 🙂

  1. Dieter, klopt als een bus.

   1. Té herkenbaar. Vandaag nogmaals meegemaakt dat ik kilometers achter iemand reed die tegen 70 links bleef rijden op een baan waar je 90 mag.
   Frustrerend? Nogal. Gelukkig kan je dat dan relativeren, maar aangenaam is anders. En zo moeilijk is dat toch nog zeker?

   2. Ronduit weerzinwekkend. Zeker op rotondes lijkt het uit den boze toch maar te pinken. En je haalt het terecht aan: het moet een automatisme zijn. Iedereen maakt fouten en kan al eens verstrooid zijn, maar het is té opvallend dat een erg groot deel van de chauffeurs veel regels aan hun laars lappen.

   Vandaar dat die testen er zeker mogen komen.

Geef een reactie