welk netwerk voorziet de beste dekking?

Welke mobiele provider kies je het best?

Recent vernam ik via Twitter dat men de mobiele providers in België ondergebracht had in een uitgekiend overzicht.
Handig om te kunnen bepalen welke mobiele provider je het best kiest momenteel.
Toch dien je naast de prijs ook met andere factoren rekening te houden.

Prijs

Over prijzen valt niet te twisten, aangezien zwart op wit kan berekend worden waar je het goedkoopste kunt bellen, sms’en en surfen met je gsm of smartphone.Mobile Vikings

 • Proximus blijkt het best te scoren met het Generation Connect €20 pakket, waar men vooral veel kan sms’en en surfen.
 • Mobistar komt op dit vlak wat tekort, blijkt uit de studie.
 • Base gooit dan weer hoge ogen, zowel met hun goedkopere als duurdere pakketten. Zo kan je er voor €60 onbeperkt aan de slag.
 • Telenet klanten hebben echter de goedkoopste all-in formule. Voor €50 per maand zijn de Kong abonnees onbeperkt mobiel.
 • Ook kleinere, misschien minder gekende providers kunnen voordelig blijken. Mobile Vikings  mikt sterk op de eigen community, intussen 160000 man sterk. Elk van hen belt 1u per dag gratis naar andere Vikings, tot ze de kaap van de 200000 gebruikers overschrijden. Verder kan je sowieso beroep doen op bijna onbeperkt mobiel internet alsook een bijna onuitputtelijk aantal sms’en.

Dekking

Wat de dekking betreft, ben ik in feite snel uitgepraat.

Telenet King en KongIk was op relatief korte termijn een bevoorrechte getuige op dit vlak, aangezien ik alle netwerken kon uittesten.

 • Proximus steekt er momenteel met kop en schouders boven uit. Ik had er zo goed als altijd 3G en ook de algemene dekking was uitstekend.
 • Hoewel men Mobile Vikings al eens door de mangel haalt op dat vlak, vond ik de dekking bij Base nog als ‘ok’ te catalogeren.
 • Die van Mobistar (ook het netwerk waar Telenet gebruik van maakt) is dan weer ondermaats. Dat je af en toe zelfs helemaal wegvalt, is toch niet meer van deze tijd?! Een machtig bedrijf als Telenet kan beter zelf de teugels in handen nemen, vind ik.

Terwijl andere landen al volop 4G introduceren, is het hier wachten op concrete actie. Ook op dit vlak neemt Proximus het voortouw, met eerste resultaten in de grootsteden. Wellicht komt er in de loop van dit jaar een doorbraak op dat vlak, maar dan nog blijft het soms wat huilen met de pet op.
De regering kan zich misschien ook iets soepeler opstellen wat betreft de stralingsnormen.


Service

Last, but definitely not least, bespreek ik kort de service.
Als social media ‘addict’ kan ik enkel concluderen dat Mobile Vikings en Telenet hier heer en meester zijn.
Proximus ondernam ook actie en zette prompt het account van ‘Eva van Belgacom’ op, een uitstekende zet.
Bij Mobistar vond ik de algehele service even goed als die bij Luminus, waar je vaak amper gehoor kreeg.


Conclusie

Het is uiteraard niet makkelijk vandaag nog de ‘juiste’ provider te vinden.Proximus Generation Connect
De prijs speelt voor de meesten een primordiale rol, maar zij die echt willen gebruik maken van een optimaal netwerk, raad ik thans aan voor Proximus te kiezen. Prijs-kwaliteit krijg je daar tenminste waar voor je geld.
Kies je vooral voor de community en service, dan dien je wel voor de Vikings te gaan.
De dekking zal enkel verbeteren, dat staat vast.

Tags: , ,

 • Je bent weinig met ‘community en service’ als de key factor er niet is, een kwalitatief en betrouwbaar netwerk. Idem met prijs, wat baat het bijvoorbeeld goedkoop te kunnen surfen als het elke dag huilen met de pet op is qua snelheid en beschikbaarheid.

  Proximus is de beste keuze tout court, ondanks hun vaak lamentabele klantendienst (maar die heb je dan gelukkig ook amper nodig gezien het technisch allemaal goed draait).

  • Ben ik het eigenlijk best mee eens, al vond ik MV wel degelijk deftig in deze regio. En dat is natuurlijk relatief en afhankelijk van de dekking in je streek.
   In feite dient die bijna 100% te zijn, maar ja. Soit, het zal allemaal beteren én goedkoper worden. 🙂

 • Ik ben tevreden van Mobile Vikings. Dekking OK omdat het verbeterd is de laatste maanden. Alleen ondervind ik soms last dat ik geen inkomende oproepen kan ontvangen terwijl ik dekking heb. Proximus was technisch kwalitatief beter maar dit is wel duurder.

  • Lijkt me inderdaad verbeterd, althans dat zijn de signalen die ik opvang. Hun zet om Vikings levenslang gratis te laten bellen, was dan ook meesterlijk.

 • Celli

  Ik ben mobile vikings en heel tevreden!!

  Ook een pluspunt is het feit dat je niet vast zit aan een abonnementsformule!!! Dat in combinatie met de voordelen van een abonnement gaf bij mij toch de doorslag.

  • Exactly! ALs’k nu zou mogen kiezen, stante pede MV! Puur gevoelsmatig, maar ook voordelig, vrij goede dekking intussen en wat een service… Al blijft Proximus natuurlijk dé beste qua snelheid.

 • Klaas

  Telenet is inderdaad veruit de goedkoopste, maar bij telefoneren is het geluid vaak zeer slecht tot onverstaanbaar en de internetverbinding werkt meer niet, dan wel (zo kom je zeker toe met de 1 GB data die je krijgt…). Proximus is beter op alle vlakken, behalve de prijs. Je betaalt voor data vrij veel vind ik. Maar ja kwaliteit zal je wel altijd betalen zeker?

  • Klopt helemaal, al had ik geen idee van de slechte ontvangst (tijdens gesprekken dan). Zelf immers nog weinig ondervonden. Wat je omtrent de data stelt, is helemaal juist. Je bent niks met GB data als je slechte ontvangst ervaart. En daar maakt Proximus het verschil.

 • Maaike

  Weet je ook welke mobiele provider het beste is in Nederland?

  • Heb ik helaas geen idee van…

 • Pingback: Welk netwerk voorziet de beste dekking?()

 • Pingback: Welk netwerk voorziet de beste dekking? Update augustus 2013 - iOnAsJ()

 • Pingback: Welk netwerk voorziet de beste dekking? Update oktober 2013 - iOnAsJ()

 • Darinka

  Ik heb proximus(Pay and go) en ben er helemaal niet tevreden van!
  Als ik al een telefoongesprek binnen krijg valt halverwege het gesprek altijd het signaal weg.
  Smsjes en telefoonoproepen is eerder sporadisch dan gegarandeerd.
  Toen ik proximus om uitleg vroeg was hun uitleg dat het komt doordat de masten te ver van ons huis verwijderd zijn(2 masten binnen de 3km van ons huis) of dat ons huis te goed geïsoleerd is. Dat mijn man die ook bij proximus is GEEN last heeft van dit probleem wordt genegeerd….

  • Heel vreemd.
   Hangt uiteraard samen met de regio waar men zich bevindt, maar in dit geval lijkt het me eerder aan je telefoon te liggen dan?

   • neosin

    na aantal providers ben ik nu mv en moet zegn het tis het best qua alles diensten en deking mobistar is duur en telenet maak gebruik van mobistar netwerk en hebben een zelfde na deel geen gehoor naar klanten bovendien mobistar heeft voorkeur aan mobistar klanten waardoor telenet veel nadelen onder vind en ze proberen je altijd abonnementen aan te smereren…
    proximis heeft inderdaat een heel goede snelhied met 4 g maar ja je bataalt er wel voor dus min punt ….
    mv en base zij qua het zelfde maar betere bonussen bi mv en mv is dan nog prepaid dus conclusie mv is de topper in belgie en ben al bijna van het begin bi mv en bijna nooit geen problemen met dekking gehad so go for mobile vikinin zeker als je veel surft en bekijk zelf maar waar je best gedient bent….. en laat je ni duperen …..

 • Joltje

  Heb mobile vikings en ben niet echt tevreden. Bij herladen duurt het drie dagen voor het geld erop stond, mijn bereik valt regelmatig weg en gebruik van 3G vertraagt mijn mobiel aandoenlijk. Wel krijg je vrij snel gehoor via mail als je met vragen zit. De prijs is dan weer niet ideaal. Je betaalt 9 cent per sms (als je gratis op/vervallen zijn), terwijl bijna alle andere providers goedkoper zijn.