Subscribe

Archive | Varia

Zomeruur!

Jullie hebben het ongetwijfeld al gemerkt: ‘de dagen worden langer’. Met de lente voor de deur, krijgen we meer (zon)licht voorgeschoteld. Tot groot jolijt van het overgrote merendeel onder ons, want wie is die grijze, grauwe en vooral koude tijd niet beu?

Voorgeschiedenis

De overgang van wintertijd naar zomertijd werd voor het eerst toegepast in 1916, toen WOI in alle hevigheid plaatsvond. Ook tijdens WOII pasten de Duitsers de maatregel toe. Het merendeel van Europa volgde echter pas na de oliecrisis anno 1973.
Door over te schakelen op de zomertijd hoopte men energie te besparen. Door de klok een uur later te zetten, lijkt het alsof de dag langer wordt. De zon komt later op, maar gaat vooral later onder. In principe komt het er veelal op neer dat ‘Jan met de pet’ quasi de hele dag kan genieten van het daglicht, wat in de wintertijd anders ligt.

Vandaag achterhaald?

Dit jaar begint de zomertijd op 29 maart. Op 25 oktober verzetten we onze klokken weer op het winteruur.
Thans lijkt de maatregel voorbijgestreefd.
Onze energieconsumptie veranderde drastisch, mede ingegeven door een aantal technologische (r)evoluties. Met smart meters kunnen we bv. in real time vanop afstand ons energieverbruik thuis regelen. Deze energiebesparing wordt telkens naar voor geschoven als hét voordeel van de uurregeling.
Planten en dieren lijken het moeilijk te hebben met de overgang, wat ook implicaties heeft op mensen die actief zijn in dergelijke branches.
Veel mensen kennen moeite met de aanpassing van hun bioritme. Uit studies blijkt dat vooral kinderen, ouderen en avondmensen last ondervinden.

Zomeruur!

Ik pleit in feite voor het aanhouden van het zomeruur.
– Het grootste nadeel luidt dat het in de winter langer donker zou zijn ’s morgens.
Nu weet ik niet wat de rest van jullie hiervan denkt, maar ik verkies echt wel wat daglicht als ik ervan kan genieten, ’s avonds dus. ’s Ochtends – zeker in de winter – zijn we toch al gewend aan de in donker verhulde wegen. Wat maakt het dan uit dat het langer donker blijft?
– Een groot voordeel is dan weer dat het het hele jaar door langer klaar blijft. Voor het leeuwendeel van de actieve beroepsbevolking zou het betekenen dat men nog voor het duister thuiskomt na het werk. Nu zien de winters er bij vertrek naar én aankomst na het werk hetzelfde uit: donker. Studies wijzen er eveneens op dat dit klein beetje zonlicht bij thuiskomst voor sommigen voldoende vitamine D kan opleveren om soelaas te bieden tegen de alomgekende winterdip.
– Het grootste voordeel is ongetwijfeld het gedoe met het verzetten van talloze horloges. Alle smart devices ten spijt, blijven er heel wat gewone toestellen over die we keer op keer moeten verzetten. Waarom?

Zomeruur aanhouden dus.
De politiek kan bekvechten over ellendig veel nutteloze zaken, dat ze dit aub eens snel doorvoeren.

Simons verdient hypocriete reacties niet

Gisteren, klokslag 14u, maakte bondscoach Marc Wilmots bekend welke Rode Duivels zullen aantreden op het WK in Brazilië.
Er vielen wat verrassingen te noteren, niet in het minst de selectie van Divock Origi.
Het is echter de niet-selectie van Timmy Simons die het meest ophef veroorzaakte. Helaas ook in negatieve zin.

Niet-selectie begrijpelijk

Laat ons wel wezen: de niet-selectie van een ancien als Simons is – objectief bekeken – begrijpelijk.
Het middenveld is wellicht dé linie bij uitstek waar onze nationale ploeg sterk staat, met toppers als Witsel, De Bruyne, Defour, Fellaini, Dembele, Chadli, … in de rangen.
Iemand als Simons mag dan een mooie carrière achter de rug hebben, hij haalt thans niet het niveau dat deze jongens halen. Laat staan dat hij wekelijks kan aantreden tegen de topploegen die zij bekampen.
Zelfs Radja Nainggolan – toch actief bij AS Roma – viel uit de boot.
Het pleit sowieso voor Wilmots dat hij durft de kaart te trekken van de jeugd en het potentieel. Met louter ervaring win je immers geen prijzen.

Anderzijds is de timing van Wilmots ongelukkig. Met nog 2 cruciale speeldagen voor de boeg in Play-off 1, geeft hij hét huidige boegbeeld van Club Brugge een mokerslag.
Ook hier valt begrip voor te tonen, want hoe langer hij wachtte met de bekendmaking van de ploeg, hoe meer de speculaties daaromtrent gevoed werden.
We kunnen ook de vraag opwerpen waarom hij hem wél steeds selecteerde in de voorrondes, doch nu plots laat vallen.
Je weet sowieso dat, wanneer je hem meeneemt, je kan rekenen op een echte teamspeler die zich neerlegt bij zijn ‘tweederangsrol’.
Het is bij velen anders.

Reacties… onbegrijpelijk

De selectie werd meteen dé topic van de dag in diverse media.
Vooral op social media moest Simons het meteen ontgelden en werd vrij meewarig gedaan over zijn niveau en prestaties.
Er moét kunnen gelachen worden – uiteraard – maar de hypocriete ondertoon stoort.
Is het dan zò erg dat er een speler van deze of gene club geselecteerd zou worden?
Het zou tòch een reserve zijn. Wat als zo’n speler een beslissende penalty zou binnenknallen? Men zou allicht niet juichen.
Het gaat er net om dat je die ploeg steunt, wie het shirt ook draagt. Dàt is supporteren.
Ik heb het bv. allerminst voor types als Vandenborre, maar als hij presteert, who cares?

Helaas vond men het bij Club ook opportuun zich te mengen in de debatten.
Ook Meunier werd naast de selectie gelaten en dat schoot in het verkeerde keelgat, alsof niemand voldeed voor de selectieheer in kwestie.
Het is zonder meer jammer dat men zich in zo’n situatie zó gemakkelijk uit zijn kot laat lokken op dat niveau.
Je schiet er immers niks mee op, au contraire. Het calimero-imago wordt gevoed, net als de frustraties bij de achterban.
Het is evident dat men de eigen spelers in bescherming neemt, doch dit was de verkeerde manier.
Gelukkig excuseerde men zich al intussen.

Meteen communiceren was bij deze onnodig, want er speelden teveel emoties op dat moment.
Het is helaas niet de eerste keer dat Club zich op die manier laat misleiden (cf. kwestie rond de scheidsrechters).
Neen, beter intern aanpakken en het extern voorzichtiger communiceren om vervolgens te presteren op het veld.
Want daar draait het toch allemaal om?

En nu op naar een TOP WK!

Hoe je je motivatie écht kunt terugvinden.

Motivatie blijkt de beste voorspeller te zijn van iemands succes.
Zowel de eigen prestaties als die van anderen worden in aanzienlijke mate beïnvloed door de intrinsieke wil om te slagen.
Wat kan je echter doen om iemand écht te motiveren?

Wetenschappelijk onderbouwde tips

Ik las eerder op de week een goed gestaafd artikel omtrent motivatie.

Men geeft er 4 concrete motivatoren aan:

 1. Geld mag geen intrinsieke motivator zijn.
  De vakliteratuur puilt uit van de artikels hieromtrent.
  Men lijkt het erover eens te zijn dat geld geen intrinsieke motivator kan zijn. Geld is een motiverende factor waarvan het effect vaak snel wegebt.
  Denk maar aan voetballers die na een royale contractverbetering plots een mindere periode kennen.
  De hier eerder bewierookte Dan Pink is dé referentie op dat vlak. Autonomie, meesterschap en duidelijke targets zijn volgens hem dé aangewezen motivatoren.
 2. Spreek emoties aan
  Wanneer je bij mensen kunt doordringen op gevoelsmatig niveau, heb je vaak meer slaagkracht dan wanneer je het louter met feiten probeert.
  Sommige mensen beslissen dan wel voornamelijk op feiten, wanneer men effectief een verandering in gedrag wil bekomen, lijkt de emotionele diepgang aangewezen.
 3. Zingeving
  Een doelloos leven, is geen leven. Hetzelfde geldt voor de functie die je dagelijks uitoefent.
  Het is om die reden belangrijk te weten wat er leeft bij je collega’s en daar tijdig op in te spelen.
  Wie het gevoel krijgt nutteloos werk te leveren, raakt immers snel gedemotiveerd. Tracht mensen te betrekken in wat er reilt en zeilt en geef hen daarenboven taken die aansluiten bij wat ze graag doen.
  Job crafting in de praktijk!
 4. Transparante cultuur
  Een open cultuur waar medewerkers op een aangename manier kunnen werken en waar plaats is voor een eigen, persoonlijke inbreng, scoort.
  Bepaalde organisaties slagen erin dit door te drijven naar een ware ‘holocracy‘, al hoeft het mijn inziens niet zo ver te gaan.

… en 1 praktische mastertip!

Ik moest onlangs op een vrij vreemde manier denken aan motivatie.
Zo verdwijnen er constant mensen uit ons leven, op eender welke leeftijd. Altijd té vroeg.
Het kan nooit kwaad dankbaar en gelukkig te zijn met wat we hebben, net omdat we kunnen doen wat we doen.

Wil je het nog verder drijven?
Ga eens naar het hospitaal en bekijk eens ‘at random’ wie er allemaal rondloopt in vaak heel penibele toestand.
Terwijl wij ons opjutten over kleinigheden, vragen zij zich af ‘hoelang nog’?
Maak er dus iets van, nu je het nog kan! Zoek wat je graag (en goed) doet en ga ervoor.

Jobs’ quotes

Geen betere illustratie van mijn punt, dan onderstaande quotes van wijlen Steve Jobs.
Be inspired!

“When I was 17, I read a quote that went something like: ‘If you live each day as if it was your last, someday you’ll most certainly be right.’ It made an impression on me, and since then, for the past 33 years, I have looked in the mirror every morning and asked myself: ‘If today were the last day of my life, would I want to do what I am about to do today?’ And whenever the answer has been ‘no’ for too many days in a row, I know I need to change something.”

“Remembering that you are going to die is the best way I know to avoid the trap of thinking you have something to lose. You are already naked. There is no reason not to follow your heart.

“Your work is going to fill a large part of your life, and the only way to be truly satisfied is to do what you believe is great work. And the only way to do great work is to love what you do. If you haven’t found it yet, keep looking. Don’t settle. As with all matters of the heart, you’ll know when you find it. And, like any great relationship, it just gets better and better as the years roll on. So keep looking until you find it. Don’t settle.”

Being the richest man in the cemetery doesn’t matter to me … Going to bed at night saying we’ve done something wonderful … that’s what matters to me.”

Welke mobiele provider biedt nu het beste all-in abonnement?

Het valt heus niet mee vandaag een vergelijking te maken tussen het aanbod van de courante mobiele providers.
Voorheen zette ik ‘the big 3’ al meermaals tegenover elkaar op vlak van dekking.
Ik doe thans een poging de ‘all-in’ abonnementen van Mobistar, Telenet, Base en Proximus op een rij te zetten.

Mobistar

Wanneer we bij Mobistar het all-in aanbod tevoorschijn toveren, komen we bij de Panter formule terecht.
Ze hebben 3 Panter aanbiedingen:
1. Panter 25: Niet oninteressant, maar geen all in formule. Wel een optie voor wie slechts 3u30 belt per maand.
2. Panter 45: In principe een all-in abonnement waarmee je onbeperkt kunt bellen/sms’en én 3GB data mag verbruiken per maand. Leuke aanbieding die kan concurreren met de markt.
3. Panter 60: Hét vlaggenschip van Mobistar: Je belt en sms’t naar hartenlust en kunt daar bovenop nog eens 5GB aan data door je smartphone halen. Ideaal voor de veelvraten, doch prijzig.

Mobistar Panter

Het gamma van Mobistar valt dus zeker te bekijken, al dienen ze sowieso nog een tandje bij te steken op vlak van dekking.
Ze doen thans benijdenswaardige pogingen, maar als klant (tot vorig jaar Telenet) was ik het minst opgezet met hun dekking.

Telenet

Zoals hierboven vermeld, maakt het Mechelse bedrijf gebruik van het Mobistar netwerk.
Dat is meteen ook dé kanttekening die ik bij hun aanbod plaats, want voorts ziet het er niet slecht uit:

Telenet gsm abonnement

 

– Met King krijg je maandelijks 150 minuten belwaarde, onbeperkt (nuja, 10K voldoet toch?) sms’en en 1GB mobiel internet. Echt iets voor light users dus, want met 1GB moet je écht opletten wat je online uitvreet.
– Kong biedt meer waarde voor je geld: onbeperkt bellen en sms’en, aangevuld met 2GB data.

Nice to know: Telenet klanten hebben gratis toegang tot alle hotspots en homespots. Inmiddels telt ons land meer dan 1200 hotspots, wat mooi meegenomen is.

 

Base

Het is algemeen bekend dat Base een inhaalbeweging aan het maken is in deze alsmaar concurrentiëler wordende markt.
Ze hinken nog achter Proximus aan qua dekking, maar pakken uit met een wel héél interessant aanbod:
Base abonnementen

Ikzelf ben fan van de B39 optie: voor €39 kan je ongelimiteerd bellen en sms’en en je krijgt er 2 GB data bovenop. In principe volstaat dat voor dagdagelijks gebruik, al moet je er uiteraard niet té veel mee downloaden. Zonder enige twijfel een knappe formule.
Wie méér data wil, krijgt met B49 én B59 waardige alternatieven.

Mobile Vikings maakt tevens gebruik van dit netwerk, maar biedt in feite geen echte all-in formule aan, tenzij je het €50 tarief als dusdanig beschouwt (en erg veel Vikings in de kennissenkring hebt).
Hoewel ik een fervent voorstander ben van hun aanpak, vind ik dit toch dé lacune in hun aanbod.

Proximus

Proximus positioneert zich als het meest kwalitatieve en betrouwbare netwerk.
Zoals ik in vorige blogs al aantoonde, gaat die vlieger wel degelijk op, maar vertaalt zich dat doorgaans ook in iets duurdere prijssetting:

Proximus Smart +

Ze bieden echter inventieve all-in formules aan:
– Smart + 35 is net geen all in formule, maar wie amper mobiel belt, dient deze zeker te bekijken.
– Smart + 50 is zonder twijfel hét paradepaardje van Proximus op dit moment. Onbeperkt bellen en sms’en + 3GB data. Knap!
– Smart + 65 is dan weer hun optie voor degene die het onderste uit de kan willen.

Conclusie

‘The war for the mobile customer’ is wel degelijk losgebarsten en dat is deels te wijten aan de ingrepen van Johan Vandelanotte.
We hebben keuze zat en het begint stilaan betaalbaar te worden om als mobiele veelvraat door het leven te gaan, al is de weg nog lang in vergelijking met onze buurlanden.
In feite vind je bij elk netwerk wel je gading, al vind ik persoonlijk het aanbod van Base momenteel heel sterk.

Deze vergelijking gebeurde op eigen houtje, via de gegevens op de sites van de respectievelijke providers.

Is een nieuwsbrief beter dan social media?

Eerder deze week las ik een intrigerende blog over het gebruik van social media versus de nieuwsbrief.
Conclusie: de nieuwsbrief heeft meer potentieel dan de meeste sociale kanalen vandaag de dag.
En daar valt iets over te zeggen.

Teveel ruis?

We kunnen niet ontkennen dat we het stilaan moeilijk krijgen door de bomen het bos nog te zien.
Tijdens de werkuren moeten velen onder ons zich zien te ontfermen over een tjokvolle mailbox, die gloeiende telefoon én bij voorkeur intranet of de andere sociale kanalen van de organisatie.
’s Avonds begint de mallemolen opnieuw, maar dan op privé vlak.

We moeten continu ‘noise’ filteren, maar krijgen het op dat vlak alsmaar lastiger.
Bijvoorbeeld Facebook dat te pas en te onpas hun timeline algoritmes aanpast, waardoor we effectief minder te zien krijgen, of toch andere zaken dan we zouden willen.
Dat we dat allemaal op onze beurt weer kunnen configureren, is een onweerlegbaar feit, maar velen hebben er lak aan.
Twitter valt op dat vlak beter mee, al heb ik het niet onder de markt die timeline te volgen. En passant zie ik er leuke dingen verschijnen, net als op LinkedIn.
Tegenwoordig kan je op Twitter updates van je ‘favorieten’ laten verschijnen als notificaties, maar bij mensen die veel tweeten, is dat eerder irritant.

Op social media heb je niet de minste garantie dat je iets zal lezen.

RSS feed?

Er bestaan op dat vlak betere alternatieven voor wie écht mensen en hun reilen en zeilen wil volgen.
Persoonlijk capteer ik de meest interessante bloggers in een RSS-feed. Feedly vind ik dé aanrader op dat gebied, maar zo zijn er wel meer.
Eens je echter een resem kanalen begint te volgen, kom je in datzelfde straatje zonder eind terecht.

Nieuwsbrief: als het interessant is

Net daarom spreekt een nieuwsbrief mogelijks wél nog aan.
De e-mail werd al meermaals ten dode opgeschreven, maar blijft het terecht goed doen.
De overvloed spam niet te na gesproken, betekent een goed gevulde nieuwsbrief nog steeds een meerwaarde.

Dit uiteraard op 3 voorwaarden:

– De content spreekt de ontvanger aan
– De nieuwsbrief wordt met een aanvaardbare frequentie uitgestuurd
– Je komt niet ‘plots’ in andere mailinglijsten terecht die totaal geen connectie lijken te hebben met de oorspronkelijke nieuwsbrief.

Zowel organisaties als bloggers/schrijvers/journalisten/marketeers dienen mijn inziens al deze kanalen te omarmen op een manier die overkoepelend en versterkend werkt.
Met vanzelfsprekend dit doel voor ogen: de beste content via het best passende kanaal op de juiste moment bij de lezer brengen.nieuwsbrief

Jullie kunnen zich alvast abonneren op de nieuwsbrief van deze blog (cf. screenshot rechts, te vinden naast deze post of via de blogpagina)
Ik voorzie alvast géén spam en jullie kunnen in een handomdraai ook uitschrijven.

 

 

 

 

 

De alcoholgrens en de bepampering van onze maatschappij

Gisteren deed een voorstel van Minister Crevits heel wat stof opwaaien.
Zij wil nl. de alcoholgrens verlagen van 0,5 naar 0,2 promille.
Crevits wil op die manier het aantal ongevallen en verkeersdoden eveneens doen slinken.
De meningen waren érg verdeeld over de kwestie.

Rijden en drinken gaan niet samen.

Velen argumenteren dat rijden en drinken niet samen gaan en ik kan hen zeker bijtreden in hun pleidooi.
Fysieke paraatheid zoals zicht, reactievermogen, etc. gaan zienderogen achteruit van zodra men alcohol genuttigd heeft.
Uit Amerikaans onderzoek bleek bv. dat wie 0,1% promille alcohol in het bloed heeft, tot 46% meer kans heeft op een ongeval dan diegenen die helemaal geen alcohol consumeren.
Dat het beter is helemaal niks te drinken vooraleer je achter het stuur kruipt, is een onweerlegbaar feit.

…al moet men ook niet overdrijven.

Sommigen willen het zo ver drijven dat men een nultolerantie invoert.
Voorbeelden in het buitenland (in Scandinavische contreien voert men al eens zo’n beleid) zijn legio. Er lijkt inderdaad een causaal verband te zijn tussen het aantal ongevallen & verkeersdoden en de gehanteerde alcoholgrens, zoals eerder vermeld.
Hoewel ik daar zeker kan inkomen, vind ik een nultolerantie té ver gaan.
Het betekent bv. dat je al kan gestraft worden wanneer je een pousse-café nuttigt op restaurant en zelfs een simpele pint is er dan teveel aan. En wat gezegd over bepaalde business lunches en recepties? De horeca lacht groen.

Wat met mensen die oververmoeid achter het stuur kruipen? Of die chauffeurs die willens nillens steeds verkeersregels aan hun laars lappen of bv. constant véél te snel over het asfalt razen?
Dat wordt vaak niet bestraft, maar is minstens ettelijke malen gevaarlijker dan iemand die zich na ocharme 3 pintjes en een resem cola’s/spa’s zich als BOB op de weg durf wagen.

Laat het gezond verstand eens regeren in plaats van de zoveelste bepamperende regel uit te vinden die vooral de staatskas ten goede komt.
We verzuipen nu al in de GAS boetes en wie wordt daar beter van? Verbitterd, dat wel.
Gebruik je verstand en durf enkel in goede fysieke toestand achter het stuur te kruipen.
Het zal veel meer teweegbrengen dan eender welke alcoholgrens. Regels zijn nodig,

Welk mobiel netwerk heeft de beste dekking?

In 1 van mijn vorige blogs besteedde ik uitvoerig aandacht aan de pro’s en contra’s van de mobiele providers in België.
Naast prijs, ‘cultuur’ en service, speelt de dekking een primordiale rol. De marktpenetratie van de smartphone neemt toe en de eindgebruiker wil snel kunnen surfen.
Bij welke provider sluit men zich op dit moment (december 2013) het best aan?

Mobistar: laatste met 4G

Hieronder zien we de dekking van het Mobistar netwerk op het einde van Q2 2013. Dit zijn de meest accurate cijfers op hun webstek.
Het bruine gedeelte toont de 3G dekking binnenshuis, het donkergroene de 3G coverage buitenshuis. Deze lijkt ongeveer de helft van ons land te omvatten, al zien we nog behoorlijk wat plaatsen waar ze het met Edge moeten rooien.
De uitrol van het 4G netwerk is volop bezig. Een aantal steden hebben al toegang tot 4G, waar een hele rits anderen volgen begin 2014.
Dit lijkt broodnodig, aangezien recent bleek dat Mobistar bijna 8% mobiele klanten verloren heeft de laatste maanden.

Belangrijk om weten: ook Telenet maakt gebruik van dit netwerk.

Frappant detail: tot op heden heeft enkel Mobistar de rechten om 4G vrij te geven aan iPhone gebruikers. Men wijdde er zelfs een Facebook page aan om Apple aan te manen élk netwerk toe te laten 4G aan te bieden aan hun iPhone klanten. Voorlopig zonder enig resultaat.

Mobistar dekking juli 2013

Base: dé challenger

Base/Mobile Vikings staan met stip op 2. Ze doen het beter dan Mobistar, maar lijken noch achterop te hinken t.o.v. Proximus.

Recent startten ze met de langverwachte uitrol van hun 4G netwerk. In steden als Aalst, Antwerpen, Beveren, Brugge, Charleroi, Gent, Genk, Hasselt, Kortrijk, Leuven, Luik, Mechelen, Namen, Oostende en Sint-Truiden kan men al gebruik maken van deze beduidend hogere snelheden.
Base gebruikers hoeven hun toestel niet eens verder te configureren daarvoor.

Tegen eind 2014 wil men quasi het hele land kunnen coveren qua 4G dekking. Onderstaande grafiek toont de update van hun dekking in november 2013, mét de 4G steden prominent in beeld.

dekking Mobile Vikings november 2013

Proximus (h)eerst

Proximus profileert zich in al zijn communicatie als dé kwalitatieve provider. Onderstaande view bewijst dat ze ons geen nonsens verkopen.
Naar eigen zeggen bieden ze al 4G aan in 213 steden, wat goed zou zijn voor 44% van de Belgische bevolking.

Netwerk Proximus

Conclusie

De markt is in volle evolutie en de consument heeft hier enkel baat bij. Zeker nu men vrij eenvoudig kan overschakelen naar een andere leverancier.
Proximus blijft koploper op dit vlak, maar Base voert intussen een aardige inhaalbeweging uit. Mobistar springt eindelijk ook op de 4G-kar, wat broodnodig leek na de recente verliezen (cf. supra).
Wie de meeste leveranciers eens wil vergelijken, kan ik nog steeds deze site aanbevelen.

Twinner For Life 2013

Het is bijna exact 2 jaar geleden dat ik een Twunch (in feite ‘Twinner’) organiseerde voor Music For Life.
Na een jaar zonder Twinner For Life wil ik aanknopen met een volgende editie waarbij we opnieuw een goed doel steunen.

Music For Life 2013

Deze editie van ‘de warmste week’ trekt het concept helemaal open.
Iedereen kan nl. een eigen goed doel kiezen dat men wil sponsoren. De belangrijkste voorwaarde luidt dat het een erkende VZW dient te zijn.
Men dient de actie hier te registreren. Nadien ontvang je een actienummer en een certificaat, waarmee je dan verder aan de slag kan.

Ons goede doel: Vriendtjes tegen kanker

Ik vond het verrevan evident een goed doel te kiezen. Mijn inziens verdient elk goed doel een hart onder de riem.
Korte navraag leverde een aantal leuke voorstellen op, maar ik koos voor een kleine organisatie met een mooi verhaal.
Vriendtjes tegen kanker werd opgericht door Evelien Devriendt en Evelien Van Passel. Eerstgenoemde verloor op 23-jarige leeftijd de strijd tegen eierstokkanker, kennelijk de kanker met het hoogste sterftecijfer bij vrouwen in ons land (81%).
Haar vrienden willen haar benijdenswaardige initiatief verder zetten. De opbrengst van hun initiatieven (ze zetten events op, verkopen handgemaakte juwelen…) gaat integraal naar het Fonds Vriendtjes Tegen Kanker. Dit staat onder leiding van prof. Dr. Ignace Vergote, Europees expert op het vlak van gynaecologische kankers en diensthoofd Gynaecologie-Verloskunde van de Universitaire Ziekenhuizen Leuven.

Twinner For Life

Om de Vriendtjes te steunen, zet ik dus een nieuwe Twinner For Life op.
Een informele coming together met een hapje en een drankje waarbij we de opbrengst/giften schenken aan Vriendtjes Tegen Kanker.
Ditmaal slaan we onze tenten op in het Shambho Open Office op de Zuiderlaan 1-3 in Gent.
Iedereen is welkom op donderdag 19 december vanaf 19u, maar ik stel voor dat iedereen toch hier registreert.
Het wordt een informele coming together waar eten en drinken voorzien zijn (max. €15 à €20 p.p.).
Update: Balls & Glory zorgt voor het eten. Tegen een democratische prijs dus voor elk wat wils!

Twinner for life

Storten kan!

Kan je er onmogelijk bij zijn op 19/12?
Je kan een bijdrage storten op de volgende manier (vergeet zeker de gestructureerde mededeling niet!):

Begunstigde
Koning Boudewijnstichting
Brederodestraat 21
1000 Brussel
Rekening
BE55 0960 0040 0044
BIC: BPOTBEB1
Mededeling
+++520/0010/70879+++

Spread the word!

November 2013 – Welk netwerk voorziet de beste dekking?

In 1 van mijn vorige blogs besprak ik de toonaangevende gsm operatoren in België.
Naast prijs en service, speelt de dekking een doorslaggevende rol in het beslissingsproces van de consument. De marktpenetratie van de smartphone neemt toe en de eindgebruiker wil snel kunnen surfen.
Bij welke provider sluit men zich nu (november 2013) het best aan?

Mobistar: eindelijk 4G?

Hieronder zien we de dekking van het Mobistar netwerk in juli 2013. Dit zijn de meest accurate cijfers die ik kon bemachtigen.
Het bruine gedeelte toont de 3G dekking binnenshuis, het donkergroene de 3G coverage buitenshuis. Deze lijkt ongeveer de helft van ons land te omvatten, al zien we nog behoorlijk wat plaatsen waar ze het met Edge moeten rooien.
De uitrol van het 4G netwerk is volop bezig. Eind 2013 wil men de grootsteden coveren, waar men gedurende het 1e kwartaal van 2014 een hele rits steden wil aan toevoegen. Dit lijkt broodnodig, aangezien recent bleek dat Mobistar bijna 8% mobiele klanten verloren heeft de laatste maanden.

Belangrijk om weten: ook Telenet maakt gebruik van dit netwerk.

Frappant detail: tot op heden heeft enkel Mobistar de rechten om 4G vrij te geven aan iPhone gebruikers. Men wijdde er zelfs een Facebook page aan om Apple aan te manen élk netwerk toe te laten 4G aan te bieden aan hun iPhone klanten.

Mobistar dekking juli 2013

Base: dé challenger

Base/Mobile Vikings staan met stip op 2. Ze doen het beter dan Mobistar, maar lijken noch achterop te hinken t.o.v. Proximus.

Recent startten ze met de langverwachte uitrol van hun 4G netwerk. In steden als Aalst, Antwerpen, Beveren, Brugge, Charleroi, Gent, Genk, Hasselt, Kortrijk, Leuven, Luik, Mechelen, Namen, Oostende en Sint-Truiden kan men al gebruik maken van deze beduidend hogere snelheden.
Base gebruikers hoeven hun toestel niet eens verder te configureren daarvoor.

Tegen eind 2014 wil men quasi het hele land kunnen coveren qua 4G dekking. Onderstaande grafiek toont de update van hun dekking in november 2013, mét de 4G steden prominent in beeld.

dekking Mobile Vikings november 2013

Proximus (h)eerst

Proximus profileert zich in al zijn communicatie als dé kwalitatieve provider. Onderstaande view bewijst dat ze ons geen nonsens verkopen.
Naar eigen zeggen bieden ze al 4G aan in 213 steden, wat goed zou zijn voor 44% van de Belgische bevolking.

Proximus 4G dekking november 2013

Conclusie

De markt is in volle evolutie en de consument heeft hier enkel baat bij. Zeker nu men vrij eenvoudig kan overschakelen naar een andere leverancier.
Proximus blijft koploper op dit vlak, maar Base voert intussen een aardige inhaalbeweging uit. Mobistar springt eindelijk ook op de 4G-kar, wat broodnodig leek na de recente verliezen (cf. supra).
Wie de meeste leveranciers eens wil vergelijken, kan ik nog steeds deze site aanbevelen.

origineel cadeau

5 tips voor een goede lichaamshouding bij een presentatie

Wie gisteren de Apple keynote heeft bekeken, besteedde ongetwijfeld aandacht aan de performances van de sprekers.
Wat maakt een presentatie nu af?
Ontdek 5 tips voor een goede presentatie.

Effectieve communicatie

Er bestaat consensus over het feit dat non-verbale communicatie belangrijker is dan de concrete inhoud van jouw boodschap.
Grafisch voorgesteld, zien de verhoudingen er als volgt uit:

[skill_bar percentage=”55″ title=”Lichaamstaal 55%”]
[skill_bar percentage=”38″ title=”Stem 38%”]
[skill_bar percentage=”11″ title=”Content 7%”]

5 tips voor een goede lichaamshouding bij een presentatie

Bovenstaande verhoudingen indachtig, kunnen we alvast 5 tips meegeven voor een vlotte lichaamshouding:

 1. Voeten stevig op de grond
  Het lijkt evident, maar zorg ervoor dat je stevig en stabiel staat met de benen ongeveer op schouderbreedte.
  Dit zorgt er al voor dat je een rustige, vertrouwelijke pose inneemt.
 2. Rechte schouders
  Dat effect versterk je door de schouders te rechten en de kin licht omhoog te houden.
  Kijk hierbij je publiek aan. Een eenvoudige truc hierbij: kies een aantal ‘punten’ uit waarop je focust, verspreid doorheen de zaal.
  Op die manier zal het lijken alsof je de aanwezigen geregeld aankijkt, wat de betrokkenheid meteen doet toenemen.
 3. Open handen
  Zorg voor een open houding en begin bij je armen en handen. Dit wekt vertrouwen op en toont dat je open staat voor je publiek.
  Gesloten armen zijn uit den boze.
 4. Beweeg
  Aangezien je publiek doorgaans stil zit, is het nuttig hen in hun stilte toch te mobiliseren.
  Mensen houden van een tikkeltje actie, al dien je hier ook niet in te overdrijven.
  Sommige sprekers betrekken hun toeschouwers door naar hen toe te bewegen of er zelfs letterlijk tussen te staan.
 5. Glimlach!
  Zonder twijfel de beste tip en tegelijk iets wat vaak vergeten wordt als men een presentatie geeft.
  Wanneer je mensen wilt inspireren, werkt een gemeende glimlach uitstekend. Let er wel op dat het geen gezichtskrampen veroorzakende ‘Miss glimlach’ wordt.
  En durf vooral experimenteren met een kwinkslag. Humor werkt!

Enkele van deze tips worden toegelicht in onderstaande video.