Hoeveel mag je drinken voor je in overtreding bent & wat zijn je rechten?

Volgens de wet ben je strafbaar wanneer je een voertuig bestuurt terwijl minstens 0,5 promille alcohol in je bloed zit.
Dat komt overeen met een alcoholgehalte van 0,22 milligram per liter uitgeademde lucht.
Wanneer je een voertuig bestuurt, kunnen ze je op gelijk welk moment vragen om een ademtest af te leggen. Zo’n test gebeurt met een ademtesttoestel en mag je niet weigeren. Wel mag je 15 minuten uitstel vragen. Is de test positief en zit je dus blijkbaar boven de limiet, dan moet dat resultaat worden bevestigd door middel van een ademanalyse.
Wie twijfelt aan de betrouwbaarheid van de uitslag, kan nog altijd een bloedproef als tegenbewijs vragen, op voorwaarde dat de ademanalyse een alcoholgehalte van minstens 0,35 mg/l in je adem aangeeft (0,8 promille in je bloed).
De politiediensten kunnen je ook vragen om een ademtest af te leggen wanneer je aanstalten maakt om een voertuig te besturen.
Als je betrapt wordt op rijden onder invloed, riskeer je een onmiddellijke inning of minnelijke schikking van minstens €137,50. Ook krijg je een tijdelijk rijverbod van minstens drie uur. Hoe meer je gedronken hebt, hoe meer je moet betalen en hoe langer het tijdelijk rijverbod. Wordt je dossier doorverwezen naar de rechtbank, dan riskeer je zwaardere straffen.

Hoeveel glazen mag je drinken voor je in overtreding bent?

Het aantal glazen dat je kan drinken voor je 0,5 promille in je bloed hebt, verschilt van persoon tot persoon. Het hangt onder meer af van je gewicht, de snelheid waarmee je drinkt, het soort drank, of je al dan niet hebt gegeten…
Gemiddeld zorgt één consumptie bij een man van 75 kg voor een alcoholgehalte van ongeveer 0,2 promille. Naargelang van de omstandigheden kan dat echter meer zijn. Een vrouw heeft sneller een hoger bloedalcoholgehalte, omdat zij doorgaans lichter van gewicht is, maar ook omdat zij een kleinere hoeveelheid dehydrogenase, een enzyme dat de alcohol afbreekt, heeft.

Met volgende formule kan je uitrekenen wat je bloedalcoholgehalte (BAG) is.
Let wel: deze formule houdt geen rekening met individuele verschillen. Wat uiteindelijk telt is de ademtest die afgenomen wordt door de politie…

De formule is als volgt: 
BAG = a x 10/ g x r – (u – 0.5) x (g x 0.002)

Hierbij is:
a = aantal glazen
g = lichaamsgewicht
r = een maat voor lichaamsvocht bij mannen 0,7 en bij vrouwen 0,5
u = het aantal uren vanaf het eerste glas.

Stel je bent man en weegt 70 kilo en je hebt op een avondje uit 10 glazen gedronken.
Je eerste glas dronk je om 23.00 uur in de avond.
We gaan er verder vanuit dat je om 9.00 in de ochtend wilt weten hoe hoog je alcoholpromillage is.
Dat is dus 10 uur na je eerste glas.

Om 9.00 uur is je BAG: 10 x 10/ 70 x 0,7 – (10 – 0,5) x (70 x 0,002) = 0,71 ‰
Dit is hoger dan wat is toegestaan om aan het verkeer deel te nemen, namelijk 0,5 ‰. Je mag dus in de ochtend nog niet rijden.

Met de formule kun je ook uitrekenen hoe lang het duurt voordat het promillage onder de 0,5 komt: Dat is pas 12 uur na je eerste glas. Na 12 uur zit je op een promillage van 0,4.

Duidelijk overzicht van hoeveel we nu eigenlijk mogen drinken als we nog ‘gewettigd’ de baan op willen. 3 glazen bier of 2 glazen wijn lijken me de maatstaf.
Meer kan, afhankelijk van de soort drank, de snelheid waarmee je deze binnenkapt, wat je al gegeten hebt én je lichaamsgewicht. En laat vooral het gezond verstand zegevieren aub.

Tags: , , , , , , , ,

 • Klopt het volgende nog steeds? Bij de controle mag je 15 minuten uitstel vragen alvorens een eerste keer te blazen. Daarna kan je nog bezwaar aantekenen, waarna een tweede controle volgt op het politiebureau zelf. Daar kan je opnieuw 15 minuten uitstel vragen. Op zich zou dat genoeg zijn om ondertussen veel water te drinken.

  • Volgens mij wel, maar of water zoveel gaat helpen, is dan de vraag? 🙂 In de grensgevallen kan het misschien een oplossing bieden. Stel je voor dat je 2 glazen gedronken hebt en tiramisu als dessert en je hangt er aan. Dan wellicht wel.

   • Veel helpen zal het misschien niet doen. Maar hoe meer tijd je kan krijgen tussen jouw drinken en het blazen, hoe beter.

 • Snoeck Brenda

  Beste Stijn,

  Hetgeen je aanhaalt klopt niet helemaal. Je kunt slechts één maal 15 minuten uitstel vragen (voor je de eerste keer de ademtest aflegt). De politie is niet wettelijk verplicht je te vragen of je dat uitstel wil. Je kunt er zelf om verzoeken maar soms is het niet altijd een goede zaak. Als je pas alcohol genuttigd hebt, is je lichaam nog volop de alcohol aan het opnemen en dus zal je blaasresultaat misschien zelfs ‘slechter’ zijn dan mocht je niet gewacht hebben. Soms een moeilijke keuze. In ieder geval laat de politie je vrij in je keuze. Water drinken, kauwgommen, een sigaretje opsteken tijdens de wachttijd is niet toegelaten… Verder kun je de ademtest weigeren doch dit zou ik je ten stelligste afraden omdat je dan ten eerste een fikse boete mag verwachten en ten tweede de politie een dokter moet vorderen (op jouw kosten). Als de dokter van oordeel is dat je medisch gezien niet in staat bent om te blazen, wordt er (onder gesloten omslag) een medisch attest bij het PV gevoegd. Niet kunnen blazen = een dokter vorderen voor een bloedproef…. Enfin, je moet de wegcode maar ‘ns bekijken. Het is niet zo eenvoudig om je eraan te onttrekken. Eén goede raad : rijden en drinken gaan NIET samen, wat men ook beweert. (Snoeck Brenda, Inspecteur van Politie)

  • Voila zie, het antwoord van een expert. Opheldering van mijn bovenstaande situatiescherm is precies waar ik naar op zoek was. Dankuwel inspecteur Snoeck! En wees maar gerust: rijden en drinken doe ik sowieso nooit.

 • Pingback: 6 verrassende manieren om een kater te voorkomen - iOnAsJ()

 • Wie alarm (tussen de 0,5 en 0,8 promille) of positief blaast (+0,8 promille) tijdens alcoholcontroles, mag zich sowieso aan een boete verwachten!

 • Anoniem

  Februari = tournée minérale 🙂

 • Wie tijdens één van de vele alcoholcontroles betrapt werd op rijden onder invloed, mag een boete in de bus verwachten, of krijgt een zwaardere straf. Een goede zaak, want dronken achter het stuur kruipen kan echt niet!