Geflitst?

Geen extra flitspalen?

Minister Crevits wil meer inzetten op trajectcontroles langs de snelwegen
.
Een nobel idee, want het weze duidelijk dat flitspalen op snelwegen achterhaald zijn. Met een voldoende uitgeruste GPS of een uitgekiende radarverklikker hebben die vaste flitspalen niet de minste bestaansreden.
Integendeel: de plotse remacties van menig chauffeur bij het zien van dat pedante kunstwerk, brengen de andere weggebruikers in gevaar.
En het draait toch allemaal rond veiligheid?

Trajectcontroles

Trajectcontroles lijken dus een beter idee. Je meet de snelheid die de weggebruikers gedurende een langere afstand afleggen, waardoor er ook trager/veiliger zou moeten gereden worden.
ZOU.
Zo heb ik het voorrecht geregeld de trajectcontrole van Gentbrugge te kunnen aandoen. Echt waar, een aanrader!
Tientonners op enkele centimeters van je achterbumper, het geeft een mens een gevoel van rust en absolute veiligheid. Vaak wordt het spektakel zelfs opgeluisterd door een klank- en lichtspel.
Dolle pret.
Af en toe voorzien de protagonisten zelfs de nodige mimiek en gestiek vanop hun hoger gelegen scène. Eat your heart out, Cirque du soleil.
En dat allemaal op zo’n trajectcontrole.
Meer van dat.
Het duurt soms even – jaren zijn zo voorbij – om alles correct af te stemmen, maar daar hebben we toch miljoenen belastingsgeld voor over zeker?

Of, zou het misschien verstandiger zijn te investeren in patrouilles die dergelijke wegpiraten van de baan halen?

Tags: , , , , , ,

 • Met die visie ben ik het nu eens helemaal eens zie!…
  Verkeersveiligheid verkrijg je niet door automatische belastingsautomaten langs de weg te poten, maar wel door interventie van patrouilles die er de excessen uithalen!

  Het is verwerpelijk dat dit allemaal maar mag en kan!

  • Exactly.
   Nu nog de politici overtuigen.
   I.p.v. ons te jennen met al die fototoestellen, kan men beter gericht werk leveren OP de straten. Kan men het fabeltje van de veiligheid ook daadwerkelijk aanpakken.

  • Jonas

   Dan gaan ze u er ook tussen uit halen dat weet je toch? 😉

   • Wie bedoel je nu? 🙂

 • De enige oplossing is inderdaad de ‘rotte appels’ eruit te halen. Politie patrouilles op pad sturen om slechte chauffeurs / gevaarlijke chauffeurs / te trage chauffeurs / bumperklevers / linksrijders /… eruit te halen. Je kan ze waarschuwen en bij een tweede keer een boete geven. Ik zou zelfs pleiten voor een derde keer rijbewijs afgeven en opnieuw afleggen.

  Waarom steken ze niet wat geld in gratis controles van je rijkunsten? Dit bv. elke 10-20 jaar of na bepaald aantal waarschuwingen/boetes…

  Oudere mensen die het verkeer enorm vertragen doordat zij het hedendaagse verkeer niet gewoon zijn… Zij kunnen hier niet veel aan doen, maar dan moeten ze maar worden ‘opgeleid’ of gecontroleerd worden. Er zijn nog genoeg voorbeelden.

  Als ik moet beginnen over pinkers niet gebruiken of linksrijders, dan zijn we bezig aan een lange discussie.

  • Wat het eerste luik betreft, kan ik zeker al volledig volgen.
   Pas wanneer mensen het gevoel hebben dat er consequent gevolg aan gegeven wordt én hun status in het gedrang kan komen, gaan ze hun gedrag aanpassen.
   Nu is er quasi géén opvolging, dus doen ze maar verder.
   Die waarschuwing mag meteen een boete zijn wat mij betreft. Want wat is nu ’t ergste: 5 km te rap rijden of bumperkleven? En ze bestraffen net die snelheid :/

   Het gaat inderdaad over een correcte opleiding en anderzijds over een duidelijke, directe aanpak. Geen ontradende acties = geen reacties.

 • Ze mogen bij de opleidingen ook het luik ‘Hoe rem ik preventief’ inlassen.
  Hoeveel mensen kijken alleen maar naar de wagen voor hen? Daardoor ontstaan de files, wanneer iedereen maar aan gas-remmen-gas-remmen doet. Hoeveel keer kan ik niet iedereen rustig voorbij rijden op de 1ste band, terwijl iedereen links stil staat. Gewoon omdat men allemaal maar op die linker band wil rijden en daar iedereen plots remt zodat je een lange reactie krijgt.

  Zolang mensen niet gaan kijken naar wat er verder gebeurt, gaat men ook niets oplossen. Als ik zie dat er in de verte wordt afgeremd, laat ik reeds mijn gas los en bol ik wat uit. Hetzelfde doe ik bij traag verkeer. Als je je altijd laat uitbollen en ervoor zorgt dat je zo weinig mogelijk hoeft te remmen, dan zorg je ervoor dat iedereen achter u hetzelfde kan doen, en zo zorg je voor minder file.

  Je kan er gewoon veel te veel over zeggen, ik hoop het hiermee wat te hebben samengevat 🙂